Tafels oefenen… in de vakantie?

Het is een dilemma waar veel ouders mee zitten. In groep 4 en 5 is gedurende 40 schoolweken flink geïnvesteerd in de tafels en misschien is het tafeldiploma al binnen.

Maar in 6 weken zomervakantie kunnen die tafels wegzakken. Wat moet je dan doen? In de zomervakantie toch oefenen?

 

Oefenen is niet noodzakelijk

De ervaring leert dat het niet nodig is om lesstof in de vakantie te blijven oefenen. De vakantie (en dan met name de zomervakantie) is bedoeld om lekker bij te komen en uit te rusten.

In de eerste weken van het nieuwe schooljaar wordt doorgaans alle lesstof uit het voorgaande jaar herhaald. Ook de tafels zullen dan weer uitgebreid aan bod komen.

 

Toch oefenen

Maar het kan zijn dat je als ouder enorm geïnvesteerd hebt in het oefenen van de tafels en dat ze er nu eindelijk in zitten. Het dan 6 weken laten gaan voelt misschien niet goed. Ook dat is te begrijpen.

Wanneer je toch wil oefenen, een aantal tips:

  • Oefen niet de hele vakantie achter elkaar door, maar doe dit hooguit twee tot drie keer per week;
  • Oefen alleen als je kind er voor openstaat en laat het anders voor wat het is (je wilt er toch geen ruzie om krijgen?);
  • Gebruik apps op je telefoon, waarin rekenen meer een spelletje wordt (je kind heeft dan amper door dat het de tafels aan het oefenen is!).

 

Natuurlijk oefenen

Sta er ook bij stil dat je gedurende de vakantie op een “natuurlijke” manier rekenen kunt oefenen. Laat je kind eens boodschappen doen en geef geld mee (en zorg dat er wisselgeld moet worden gegeven) of laat je kind de dagindeling bepalen (tijd). Er zijn in een vakantieweek volop kansen om met rekenen in aanmerking te komen.