Rekenspelletjes voor onderweg

Ouders die hun kinderen graag willen helpen, vinden het een nuttige besteding om onderweg met hun kinderen te rekenen. En waarom ook niet? Terwijl moeder achter het stuur zit, kan vader best de tafels op laten dreunen. Of een paar moeilijke formules richting de achterbank werpen.

Hieronder volgt een aantal leuke andere rekenspelletjes die je leuk onderweg kunt spelen.

 

Rekenen met kentekens

Als je op de snelweg rijdt, kom je talloze kentekens tegen. Dat biedt veel mogelijkheden tot rekenen! Wat dacht je ervan om alle cijfers bij elkaar op te tellen? Of, als je liever de tafels oefent, de cijfers naast elkaar te vermenigvuldigen?

Het werkt met alle Nederlandse kentekens. Neem “NH-39-HB”. 3 x 9 = 27. Of “21-LHJ-8”. Daar zitten meerdere mogelijkheden in: 21+8, 21-8, 21×8 en ga zo maar door. Ook de nieuwere kentekens zoals “GB-562-H” lenen zich voor dergelijke sommen. Ook kun je altijd proberen om met de drie getallen in een kenteken zoveel mogelijk sommen te maken: 5 x 62, 56 x 2, 52 x 6, 5 x 26, 2 x 65 enzovoorts.

 

Rekenen met hectometerpaaltjes

Wie de smaak eenmaal te makken heeft kan – in razend tempo – een leuke oefening doen met de hectometerpaaltjes. Vermenigvuldig het getal voor de komma met het getal achter de komma. Van hectometerpaaltje 76,4 maken we de som 76 x 4. Die houd je misschien wel even bezig?

Je kunt er natuurlijk ook een plus of een min som van maken: 76 + 4 is toch al iets makkelijker.

 

Rekenen met kilometers

De borden boven de snelweg geven ook al stof tot rekenen. Als het naar Amsterdam nog 52 kilometer is en eronder staat dat het naar Utrecht nog 26 km is, is daar een leuke optelsom van te maken, een leuke aftreksom en een nog moeilijkere vermenigvuldiging. Deze soms is zelfs te delen.

Wie meer moeilijkheid zoekt, kan ervoor kiezen om de reistijd te berekenen. Geeft de tomtom aan hoeveel kilometer het nog naar huis is? Hoe hard mag de auto op dit moment? Hoe lang heb je daar dan voor nodig in dit tempo?

Kortom: voldoende aanleiding om te rekenen.

 

Spelletjes

Wie liever niet naar buiten kijkt onderweg zijn er natuurlijk nog genoeg andere spelletjes te bedenken. Hieronder volgen een paar voorbeelden.

 

De rekenslang

Maak een lange optelsom door te beginnen met een som en vervolgens het antwoord te noemen met alweer een volgende som erin. Bijvoorbeeld: Kasper en Paulien zitten in de auto. Kasper zegt 6 + 3, dan gaat Paulien verder met 9 + 2. Kasper zegt bijvoorbeeld 11 + 5 enzovoorts. De volgende begint dus met het antwoord van de vorige som.

 

Darten

Hiervoor heb je een afbeelding van een dartbord nodig. Aangezien niet iedereen die in de auto heeft liggen, misschien wel handig om dat voor vertrek te regelen. Eén iemand houdt het bord vast en de ander steekt drie vingers op het dartbord. De drie getallen moeten worden opgeteld. Je kan natuurlijk ook gelijk voor dubbel en triple gaan, als de vingers die aanwijzen…

 

De tafelstilte

Aan tafel in stilte eten? Het idee bij dit spel is als volgt: als iemand de tafel van zes kiest, tellen alle deelnemers om de beurt van 0 naar 100. Maar bij ieder getal dat in de tafel van zes zit, wordt om stilte gevraagd. De getallen één tot en met vijf kunnen probleemloos worden opgenoemd, maar de speler daarna zegt ‘Stilte!’ en de volgende gaat verder met ‘zeven’.

 

Daag kinderen onderweg uit

Geen zin in een saaie autorit? Of nu al bang voor jengelende kinderen richting de vakantiebestemming? Daag kinderen onderweg uit. Je zal zien dat ze het leuk vinden om mee te doen met dit soort spelletjes. En je traint er hun rekenvaardigheden ook nog mee!