In de klas wordt het vaak vergeten, maar wat is de hele essentie van rekenlessen nu eigenlijk? Waarom leren kinderen rekenen? Grote kans dat je het antwoord niet weet. Het gaat erom dat kinderen rekenvaardigheden kunnen toepassen in het echte leven. Bijvoorbeeld bij de kassa. Als ze dan tien euro geven en ze krijgen bij het kopen van een tube tandpasta maar vijftig cent terug, dat ze dan beseffen dat dit wel erg weinig is en er ergens een fout gemaakt kan zijn.
Of dat ze weten hoeveel geld ze mee moeten nemen als ze een dagje naar een pretpark gaan. Red je dat met twee euro vijftig als je zelf voor eten en drinken moet zorgen?
Realistisch rekenen, noemen de experts dit. Hoewel de term al veel minder vaak in leslokalen galmt dan jaren geleden, is het wel het belangrijkste doel van de rekenlessen: er voordeel uit kunnen halen in het echte leven.
Voor ouders die het leuk vinden om met hun kind te oefenen met rekenen én ook het nut ervan willen laten zien, kan het soms tot leuke conclusies leiden als je de krantenkoppen gaat na berekenen.
‘Pieter Claessen fietst in achttien uur naar Parijs’
Ooit verscheen er een artikel in de krant dat lijkt op onderstaand artikel. De echte variant was helaas niet meer te achterhalen, maar werd een aantal jaren geleden op de Pabo gebruikt om het realistisch rekenonderwijs onder de aandacht te brengen.
‘Pieter Claessen fietst in achttien uur naar Parijs’
Parijs – De Nederlandse wielrenner Pieter Claessen heeft afgelopen week een record op zijn naam gezet. Dinsdagochtend vertrok de Amsterdammer vanuit zijn woonplaats naar de Franse hoofdstad. Hij deed hier maar achttien uur over en vestigde zo een record.
Dit artikel kan een mooie aanleiding zijn voor een rekenles. Want wie het artikel leest, zou het zo geloven. Maar is het realistisch om van Amsterdam naar Parijs te fietsen in slechts 18 uur? Hoe snel fiets je per uur? De gemiddelde fietser komt op 20 km uit, als je stevig doorfietst. En dat tempo zwakt af naarmate je verder komt.
De afstand van Amsterdam naar Parijs is ruim 500 km.
Een verhoudingstabel brengt in kaart hoeveel km je zou kunnen afleggen per uur. Hierbij nemen we allerlei factoren (zoals vermoeiing na een paar uur, honger, een plasstop en dergelijken) niet mee.
In een bovengemiddeld tempo fiets je in 18 uur zo’n 360 km. Laten we het heel positief inschatten en ervan uitgaan dat Claessen niet moe werd en niet afzwakte, dan kunnen we nog geloven dat hij 400 km haalde in 18 uur.
Maar Parijs in die tijd? Dat is niet geloofwaardig.
Eye-opener
De conclusie dat in kranten ook rekenfouten gemaakt kunnen worden (want het verhaal van Claessen is niet het enige!) kan bij kinderen echt een eye-opener zijn, waardoor ze ineens anders naar artikelen gaan kijken. Natuurlijk staan in de meeste artikelen de aantallen en cijfers wel goed, maar het is leuk om te zien dat niet alleen leerkrachten erop aangekeken kunnen worden als ze een rekenfout maken.
Niet alleen maar fouten
Natuurlijk is het leuk om fouten uit een krantenartikel te kunnen halen. Maar je hoeft natuurlijk niet alleen maar op zoek te gaan naar fouten om een leuk leermoment te creëren rondom een krantenartikel. Neem het onderstaande artikel:
Recordtoren krabt de wolken
In Taiwan heeft de Taipei 101 met 508 meter het hoogste punt bereikt. Daarmee is de Taipei 101 het hoogste kantoorgebouw ter wereld. De toren kan stormen weerstaan die zich hooguit eens in de honderd jaar voordoen. De Taipei 101 biedt plaats aanb 12.000 mensen. Tevens beschikt de toren over de snelste liften, die zich met een snelheid van maar liefst 60 km per uur door het gebouw bewegen.
Hier zitten veel leuke vragen in verborgen, die je samen met je kind kunt gaan beantwoorden. De Taipei is 508 meter hoog. Hoeveel verdiepingen zal het gebouw dan hebben? Ga ervan uit dat een gemiddelde verdieping, met fundament en plafond zo’n 3 meter is… 508 : 3. Hoeveel verdiepingen zullen dat ongeveer zijn?
En als er dan 12.000 mensen in de toren kunnen, hoeveel zijn dat er dan per verdieping?
Is 12.000 mensen eigenlijk veel of weinig? Vergelijk het eens met het aantal inwoners van een gemiddeld dorp of stad.
En die liften, gaan die nu eigenlijk wel echt zo snel? Als het gebouw maar een halve kilometer hoog is, hoe snel ben je dan van beneden naar boven? 60 km/ u is 1 km per minuut. Dan zou je dus in dertig seconden boven kunnen zijn…
Vragen, vragen, vragen
Het is te zien: krantenartikelen zitten vol met rekenstof. Je kunt er talloze vragen uithalen en het is nog realistisch ook. Door dit regelmatig te doen creëert een kind als het ware een andere (kritischere) blik om naar het nieuws te kijken én worden de rekenvaardigheden voortdurend geprikkeld.
Zelf nog leuke krantenartikelen gezien? Deel ze gerust!